Меню
Актуално

Дадохме официален старт на проекта RUNATHON

Силен начален интерес към инициативата от страната на градовете – партньори

 

В продължение на 3 дни в края на февруари 2023 г. София бе домакин на първата среща на градовете – партньори по проект Рънатон с основно мото „RUNNING IS A NO-AGE BUSINESS“ („БЯГАНЕТО Е ЗА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ“) по програма Еразъм+ на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа.

На 28 февруари Техническият семинар събра следните представители на европейски градове на спорта и културата: Sandra Nemarnik and Iris Spanjol from Croatia, Margarida Ana Esteves Pires Gomes Grenha Reis and Inês Raquel Alves Baptista from Portugal, Lukas Seyfried from Austria, Joaquín García Tarifa and Carmen Teresa Martinez Moya from Spain, Roberto Di Stefano and Davide Coccetti from Italy, Barbora Sosková and Dávid Cintula from Slovakia, Aivis Tints and Artis Lagzdins from Latvia, Klemen Bedenik from Slovenia, Jan Gerrit Schotanus and André de Jeu from Nederland, plus Kristana Kazandzhieva, Anatoli Iliev, Albena Tomova, Damyan Dikov, Todor Shabanski, Daniel Dukov, Lyubomir Minchev, Filip Petrunov, Alex Bosakova and Nikolay Stoilov from Bulgaria.

Всички те бяха запознати в детайли с проекта по време на заседанието, състояло се в Информационния център на „София – европейска столица на спорта“. Срещата премина като дискусия, по време на която бяха уточнени в подробности всички аспекти на организацията на предстоящото събитие и най-вече подготовката за него в отделните градове – партньори.

Заседанието започна с кратко приветствие от домакина Анатоли Илиев, председател на асоциация „Спорт в свободното време“. Той благодари за участието и изрази надежда, че ангажираността на всички към инициатива „Европейски градове и столици на спорта“ гарантира успех и интерес към проекта.

Координаторът Кристияна Казанджиева представи проекта с Презентация, по време на която имаше десетки уточняващи въпроси и отговори. След това спортният директор Даниел Дуков запозна присъстващите с маршрута и регламента на самото бягане на 1 октомври. Той представи и две примерни програми за подготовка и самоусъвършенстване на определените участници, които вече са качени в социалните мрежи.

С отделна Презентация Тодор Шабански информира за комуникационната стратегия на проекта, участниците бяха запознати с линковете към всички социални канали. Наблегнато бе на начините, по които ще се публикуват и споделят видео, снимки и информации от всеки един бъдещ участник относно неговата подготовка и усъвършенстване в месеците до събитието. Проектът много разчита на тази ангажираност в съответните градове – партньори.
Представен бе и интернет сайтът на Проекта Рънатон. Организационният директор Дамян Диков обясни в детайли начина, по който ще става регистрацията на участниците. Много уточнения имаше по отношение определяне водачите на отборите и системата за активиране на регистрацията – всички предложения бяха взети предвид с цел до края на месец март да бъдат преценени като ефективност и одобрените да се интегрират в програмата. Решено бе всеки партньор да определи до края на месец март своите тийм лидери – отборни водачи, които да бъдат отговорни за развитието на проекта в съответните градове, както и за комуникациите по подготвителните програми, организацията и популяризирането в информационните мрежи и социални канали.
В края на заседанието бяха записани кратки видео послания, с които всеки един от представители на градовете – партньори ще популяризира в социалните медии проекта на местно ниво и ще се опита да ангажира повече интерес у хората към проекта.
По-късно същия ден участниците в срещата се запознаха на място с локацията на предстоящото бягане Рънатон, със зоната на старт-финала и трасето около Националния дворец на културата.